Hoe krijg ik toegang tot de lessen?

De lessen van Kwinkvoorburgerschap.nl zijn gratis en zonder registratie toegankelijk voor scholen. Binnenkort gaat dat veranderen: Kwink voor burgerschap blijft gratis toegankelijk, maar registratie is nodig om toegang te krijgen (via Basispoort).

Kwink-scholen
Heb je een abonnement op Kwink? En wil je Kwink voor burgerschap gebruiken? Dan is het niet nodig om je apart te registreren. Want elke Kwink-abonnee krijgt automatisch een gratis licentie. Daarmee is óók Kwink voor burgerschap toegankelijk via Basispoort.
Vanaf 9 januari 2023 staat er een nieuwe snelkoppeling naar Kwink voor burgerschap in Basispoort. Wij adviseren die snelkoppeling vanuit Basispoort te downloaden en op de desktop te (laten) plaatsen.

Scholen zonder Kwink-abonnement
Heb je geen abonnement op Kwink? Dan kun je nog steeds gratis van Kwink voor burgerschap gebruik blijven maken. Het enige dat je daarvoor moet doen, is een gratis licentie aanvragen via het formulier op www.kwintessens.nl/kvb-licentie (deze pagina is binnenkort beschikbaar).
Wij activeren je gratis toegang tot Kwink voor burgerschap in Basispoort, na ontvangst van het formulier. Je krijgt daarvan binnen twee werkdagen een bevestiging via e-mail.
Na het activeren van de licentie staat er een snelkoppeling naar Kwink voor burgerschap in Basispoort. Wij adviseren die snelkoppeling vanuit Basispoort te downloaden en op de desktop te (laten) plaatsen.

Hoeveel lessen zijn er?

Voor onder-, midden- en bovenbouw zijn inmiddels ieder twaalf lessen beschikbaar. Elk schooljaar komen er nieuwe lessen bij.

Wat kosten de lessen?

De lessen Kwink voor burgerschap zijn gratis toegankelijk voor Kwink-abonnees. Andere scholen moeten daarvoor binnenkort een gratis licentie aanvragen.

Kan ik op de hoogte gehouden worden over Kwink voor burgerschap en mensenrechten?

Je kunt je hier aanmelden voor de nieuwsbrief.

Waarop zijn de lessen gebaseerd?

a) De tien hoofd- en subthema’s voor burgerschap, zoals vermeld in Curriculum.nu (2019):

Democratie
1.    Vrijheid en gelijkheid
2.    Macht en inspraak
3.    Democratische cultuur

Diversiteit
4.    Identiteit
5.    Diversiteit
6.    Solidariteit

Maatschappelijke thema’s
7.    Digitaal samenleven
8.    Duurzaamheid
9.    Globalisering
10.  Technologisch burgerschap

b) De vijf bewezen SEL-competenties:

1.   besef van jezelf;
2.   zelfmanagement;
3.   besef van de ander;
4.   keuzes maken;
5.   relaties hanteren.

Is het materiaal schoolbreed?

In de jaarlijks twintig nieuwe lessen die Kwink voor sociaal-emotioneel leren aanbiedt, wordt aangegeven welke burgerschapslessen een verdieping of aanvulling van de SEL-inhoud zijn. Abonnees van Kwink voor sociaal-emotioneel leren switchen via het Kwink-digibord eenvoudig van leerlijn.

Waarom zitten de lessen burgerschap niet direct in Kwink voor sociaal-emotioneel leren?

Burgerschap kent een eigen curriculum en biedt eigen kennis en vaardigheden aan.